Ořešák královský: Majestát do vaší zahrady

Ořešák Královský

Popis ořešáku královského

Ořešák královský (Juglans regia) je mohutný strom dorůstající výšky až 30 metrů, s rozložitou korunou. Jeho kmen je silný, pokrytý šedohnědou, rozbrázděnou borkou. Listy jsou lichozpeřené, složené z 5–9 vejčitých, celokrajných lístků. Květy jsou nenápadné, samčí v převislých jehnědách, samičí jednotlivé nebo v chudých květenstvích. Plodem je peckovice s dužnatým, zeleným oplodím, které v době zralosti puká a uvolňuje známý ořech s tvrdou, dřevnatou skořápkou.

Ořešák královský pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie. U nás se pěstuje od středověku pro své chutné a výživné plody, které se konzumují čerstvé i sušené. Dřevo ořešáku je tvrdé a odolné, používá se v nábytkářství a truhlářství.

Výsadba a péče

Pro výsadbu si vyberte slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Rostlina toleruje i mírný polostín, ale bohatší kvetení se dočkáte na slunci. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit o kompost. Sazenice vysazujte na jaře nebo na podzim do sponu dle druhu a odrůdy. Během vegetace pravidelně zalévejte, zvláště v období sucha. Rostlina ocení i přihnojení tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny. Po odkvětu odstraňte odkvetlé květy, podpoříte tím další kvetení. Na zimu chraňte rostliny před mrazem mulčováním, chvojím nebo netkanou textilií.

Vlastnost Ořešák královský
Latinský název Juglans regia
Průměrná výška 20-30 metrů
Délka života až 100 let
Plod Vlašský ořech

Vznešený ořešák královský, s korunou košatou jako královský baldachýn, nám skýtá stín i plody, symbol hojnosti a moudrosti věků.

Anežka Nováková

Sklizeň a využití ořechů

Ořechy se obvykle sklízejí na podzim, kdy opadávají ze stromů. Zralé ořechy poznáme tak, že jejich skořápka zhnědne a začne se otevírat. Sklizeň se provádí setřásáním větví stromů nebo sběrem spadaných ořechů ze země. Po sklizni je důležité ořechy očistit od nečistot a listí a nechat je usušit. Sušení probíhá nejlépe na slunci nebo v dobře větrané místnosti.

Využití ořechů je velmi široké. Konzumují se syrové, pražené, solené nebo jako součást různých pokrmů. Jsou oblíbenou ingrediencí do dezertů, pečiva, salátů a omáček. Z ořechů se také lisuje olej, který se používá v potravinářství i kosmetice. Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály, a proto jsou prospěšné pro lidské zdraví.

Škůdci a choroby

Mezi nejčastější škůdce patří mšice, svilušky a molice. Tito drobní živočichové se živí rostlinnými šťávami, což vede k oslabení rostliny a snížení její odolnosti vůči chorobám. Z chorob jsou nejčastější padlí, plíseň šedá a strupovitost. Padlí se projevuje bílým povlakem na listech, plíseň šedá hnědými skvrnami a strupovitost tmavými skvrnami na plodech. Proti škůdcům a chorobám je důležitá prevence. Pravidelně kontrolujte své rostliny a odstraňujte napadené části. Důležitá je také správná zálivka a hnojení, které posílí odolnost rostlin. V případě silného napadení je možné použít chemické přípravky, vždy ale dodržujte pokyny na obalu.

Zajímavosti o ořešáku

Ořešák královský, mohutný strom s korunou jako královská koruna, ukrývá mnohá tajemství. Věděli jste například, že jeho latinský název, Juglans regia, v překladu znamená „Jupiterovy žaludy“? Římané věřili, že ořechy přinášejí štěstí a plodnost a používali je při svatbách a oslavách.

Ořešák je také známý svou dlouhověkostí – některé stromy se dožívají i několika stovek let. Jeho dřevo je ceněné pro svou tvrdost a krásnou kresbu a používá se k výrobě nábytku, hudebních nástrojů a dýh.

Zajímavostí je, že zelené slupky ořechů obsahují barvivo juglon, které se dříve používalo k barvení látek a vlasů na tmavě hnědou barvu. Juglon má ale také alelopatické účinky, což znamená, že brání růstu některých rostlin v blízkosti ořešáku.

Publikováno: 15. 06. 2024

Kategorie: zahrada