Ořešák královský: Majestát do vaší zahrady
Popis ořešáku královského
Ořešák královský (Juglans regia) je mohutný strom dorůstající výšky až 30 metrů, s rozložitou korunou. Jeho kmen je silný, pokrytý šedohnědou, rozbrázděnou borkou. Listy jsou lichozpeřené, složené z 5–9 vejčitých, celokrajných lístků. Květy jsou nenápadné, samčí v převislých jehnědách, samičí jednotlivé nebo v chudých květenstvích. Plodem je peckovice s dužnatým, zeleným oplodím, které v době zralosti puká a uvolňuje známý ořech s tvrdou, dřevnatou skořápkou.
Ořešák královský pochází z jihovýchodní Evropy a západní Asie. U nás se pěstuje od středověku pro své chutné a výživné plody, které se konzumují čerstvé i sušené. Dřevo ořešáku je tvrdé a odolné, používá se v nábytkářství a truhlářství.
Výsadba a péče
Pro výsadbu si vyberte slunné stanoviště s dobře propustnou půdou. Rostlina toleruje i mírný polostín, ale bohatší kvetení se dočkáte na slunci. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit o kompost. Sazenice vysazujte na jaře nebo na podzim do sponu dle druhu a odrůdy. Během vegetace pravidelně zalévejte, zvláště v období sucha. Rostlina ocení i přihnojení tekutým hnojivem pro kvetoucí rostliny. Po odkvětu odstraňte odkvetlé květy, podpoříte tím další kvetení. Na zimu chraňte rostliny před mrazem mulčováním, chvojím nebo netkanou textilií.
Vlastnost | Ořešák královský |
---|---|
Latinský název | Juglans regia |
Průměrná výška | 20-30 metrů |
Délka života | až 100 let |
Plod | Vlašský ořech |
Vznešený ořešák královský, s korunou košatou jako královský baldachýn, nám skýtá stín i plody, symbol hojnosti a moudrosti věků.
Anežka Nováková
Sklizeň a využití ořechů
Ořechy se obvykle sklízejí na podzim, kdy opadávají ze stromů. Zralé ořechy poznáme tak, že jejich skořápka zhnědne a začne se otevírat. Sklizeň se provádí setřásáním větví stromů nebo sběrem spadaných ořechů ze země. Po sklizni je důležité ořechy očistit od nečistot a listí a nechat je usušit. Sušení probíhá nejlépe na slunci nebo v dobře větrané místnosti.
Využití ořechů je velmi široké. Konzumují se syrové, pražené, solené nebo jako součást různých pokrmů. Jsou oblíbenou ingrediencí do dezertů, pečiva, salátů a omáček. Z ořechů se také lisuje olej, který se používá v potravinářství i kosmetice. Ořechy jsou bohaté na zdravé tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály, a proto jsou prospěšné pro lidské zdraví.
Škůdci a choroby
Mezi nejčastější škůdce patří mšice, svilušky a molice. Tito drobní živočichové se živí rostlinnými šťávami, což vede k oslabení rostliny a snížení její odolnosti vůči chorobám. Z chorob jsou nejčastější padlí, plíseň šedá a strupovitost. Padlí se projevuje bílým povlakem na listech, plíseň šedá hnědými skvrnami a strupovitost tmavými skvrnami na plodech. Proti škůdcům a chorobám je důležitá prevence. Pravidelně kontrolujte své rostliny a odstraňujte napadené části. Důležitá je také správná zálivka a hnojení, které posílí odolnost rostlin. V případě silného napadení je možné použít chemické přípravky, vždy ale dodržujte pokyny na obalu.
Zajímavosti o ořešáku
Ořešák královský, mohutný strom s korunou jako královská koruna, ukrývá mnohá tajemství. Věděli jste například, že jeho latinský název, Juglans regia, v překladu znamená „Jupiterovy žaludy“? Římané věřili, že ořechy přinášejí štěstí a plodnost a používali je při svatbách a oslavách.
Ořešák je také známý svou dlouhověkostí – některé stromy se dožívají i několika stovek let. Jeho dřevo je ceněné pro svou tvrdost a krásnou kresbu a používá se k výrobě nábytku, hudebních nástrojů a dýh.
Zajímavostí je, že zelené slupky ořechů obsahují barvivo juglon, které se dříve používalo k barvení látek a vlasů na tmavě hnědou barvu. Juglon má ale také alelopatické účinky, což znamená, že brání růstu některých rostlin v blízkosti ořešáku.
Publikováno: 15. 06. 2024
Kategorie: zahrada