Sladké tajemství moruše: Proč ji musíte mít na zahradě?

Moruše

Moruše: Strom s lahodnými plody

Moruše, známá svými lahodnými plody, je fascinující rostlina s bohatou historií. Patří do čeledi morušovníkovitých a existuje v několika druzích, z nichž nejznámější jsou moruše bílá a moruše černá. Tyto opadavé stromy se pyšní krásnými srdčitými listy a nenápadnými květy. Právě z květů se po opylení vyvíjejí sladké a šťavnaté plody, které známe jako moruše. Plody moruše jsou nejen chutné, ale i zdravé – obsahují vitaminy, minerály a antioxidanty. Moruše se daří na slunných stanovištích s propustnou půdou a jsou relativně nenáročné na péči. Díky své odolnosti a dekorativnímu vzhledu se moruše stávají stále oblíbenějšími stromy i v našich zahradách.

Původ a rozšíření moruší

Moruše, latinsky Morus, je rod rostlin s květy, který zahrnuje 10–16 druhů opadavých stromů. Původem jsou z teplých oblastí Asie, Afriky a Severní Ameriky, kde rostou planě i jako pěstované stromy. Moruše jsou známé svými sladkými plody, které se podobají ostružinám. Tyto plody, moruše, jsou oblíbenou pochoutkou lidí i zvířat a používají se také k výrobě džemů, sirupů a vína. Moruše se pěstují již tisíce let pro své plody i listy, které slouží jako potrava pro bource morušového, producenta hedvábí. Díky své odolnosti a nenáročnosti na pěstování se moruše rozšířily do mnoha oblastí světa s mírným a subtropickým klimatem. V Evropě se moruše pěstují od starověku a byly oblíbené zejména v Řecku a Římě. Do Čech se moruše dostaly pravděpodobně ve 14. století a brzy se staly oblíbenými ovocnými stromy.

Druhy moruší: Bílá, černá a červená

Moruše jsou fascinující rostliny s bohatou historií a lahodnými plody. Existuje několik druhů moruší, z nichž každý má své specifické vlastnosti. Mezi nejznámější patří moruše bílá, moruše černá a moruše červená. Moruše bílá (Morus alba) pochází z Číny a vyznačuje se světlými plody, které mohou být bílé, nažloutlé nebo narůžovělé. Její listy jsou oblíbenou potravou pro bource morušového. Moruše černá (Morus nigra) pochází z jihozápadní Asie a má tmavě fialové až černé plody s výraznou, sladkokyselou chutí. Moruše červená (Morus rubra) je původem ze Severní Ameriky a vyznačuje se červenými až tmavě fialovými plody, které jsou sladké a šťavnaté. Všechny druhy moruší jsou opadavé stromy nebo keře s květy uspořádanými v jehnědách. Květy moruší jsou nenápadné, ale důležité pro opylení a tvorbu plodů. Plody moruší, moruše, jsou oblíbenou pochoutkou a používají se k přípravě marmelád, sirupů, vín a dalších dobrot.

Porovnání vlastností odrůd moruše
Druh Barva plodů Chuť plodů Odolnost proti mrazu
Moruše bílá (Morus alba) Bílá až růžová Sladká, mdlé aroma Vysoká
Moruše černá (Morus nigra) Tmavě fialová až černá Sladkokyselá, aromatická Střední
Moruše červená (Morus rubra) Červená až tmavě fialová Sladkokyselá, výrazná Nízká

Pěstování moruší: Slunce a teplo

Moruše, tato majestátní dřevina s lahodnými plody, je doslova miláčkem slunce. Pro svůj růst a bohatou úrodu vyžaduje teplé a slunné stanoviště, ideálně orientované na jih či jihozápad. Nedostatek slunečního svitu se projeví na chuti plodů, které budou kyselejší a méně sladké. Stejně tak kvetení moruše, jež je pro nás často nenápadné, je závislé na dostatku tepla a světla. Bez nich se květů, a potažmo ani plodů, nemusíme dočkat. Pamatujte, že moruše je rostlina s květy, i když ne tak okázalými jako růže či lilie. Pro zdravý růst a bohatou úrodu potřebuje dostatek slunce a tepla.

Moruše v kuchyni: Džemy, sirupy, víno

Moruše, plody stromu s květy, nejsou v kuchyni žádnými nováčky. Naopak, jejich sladká, lehce nakyslá chuť a krásná barva se těší oblibě už po staletí. Ať už máte raději bílou nebo černou odrůdu, možností, jak moruše zpracovat, je nespočet. Zavařením moruší s cukrem a citronovou šťávou snadno vykouzlíte lahodný džem, který se skvěle hodí na pečivo, do jogurtu nebo jako náplň do buchet. Pro osvěžující letní nápoj vyzkoušejte domácí morušový sirup. Stačí povařit moruše s vodou a cukrem, scedit a sirup uchovat v chladu. A pro milovníky vína skýtá moruše možnost vyrobit si vlastní, lahodné morušové víno. Jeho příprava sice vyžaduje trochu trpělivosti, ale výsledek stojí za to. Moruše se zkvasí s cukrem a vodou a po dokvašení a stočení se nechá víno zrát. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv způsob zpracování, moruše vám zaručeně přinesou do kuchyně netradiční a lahodné zpestření.

Léčivé účinky moruše: Listy i plody

Moruše není jen krásná rostlina s květy, ale také zdroj přírodních látek s pozitivním vlivem na zdraví. Listy moruše obsahují látky se silnými antioxidačními účinky, které chrání buňky před poškozením volnými radikály. Tyto látky také pomáhají regulovat hladinu cukru v krvi, což je prospěšné zejména pro lidi s diabetem. Plody moruše jsou bohaté na vitamíny, minerály a antioxidanty. Obsahují vitamín C, vitamíny skupiny B, železo a draslík. Konzumace plodů moruše podporuje imunitní systém, zlepšuje trávení a přispívá k celkové vitalitě organismu.

Rostlina s květy, moruše, je jako symbol naděje. I když je malá a nenápadná, dokáže se prosadit a vykvést i v tom nejtvrdším prostředí.

Hana Nováková

Moruše v historii a kultuře

Moruše, tento nenáročný strom s lahodnými plody, má v historii a kultuře lidstva pevné místo. Již od starověku byla ceněna nejen pro své chutné ovoce, ale také pro listy, které sloužily jako potrava pro bource morušového. Hedvábí, produkt těchto nenápadných tvorů, se stalo symbolem luxusu a obchod s ním utvářel dějiny celých národů. V Číně, kolébce hedvábnictví, se moruše těšila zvláštní úctě a byla opředena mnoha legendami. Jedna z nich vypráví o císařovně Leizu, která objevila tajemství výroby hedvábí právě díky pozorování bource morušového hodujícího na listech moruše. Pěstování moruší se postupně rozšířilo do celého světa a s ním i tradice a pověry s tímto stromem spojené. V některých kulturách je moruše považována za symbol moudrosti a dlouhověkosti, jinde zase za ochránce domova před zlými silami. Ať už jim však lidé přisuzovali jakékoli vlastnosti, jedno je jisté: moruše sehrála v historii lidstva významnou roli a její plody i listy si dodnes nacházejí své uplatnění v kuchyni i přírodní medicíně.

Publikováno: 29. 09. 2024

Kategorie: rostliny