Tajemství pěstování dokonalé brokolice na vaší zahradě

Brokolice

Výsev a předpěstování

Brokolici můžeme vysévat od března do dubna do skleníku nebo pařeniště. Semínka sázíme do hloubky 1–2 cm a udržujeme substrát vlhký. Doba klíčení je obvykle 7–14 dní. Pro výsev na záhon si počkáme až do května, kdy už nehrozí mrazíky. Rostlinky předpěstujeme v sadbovačích nebo květináčích a na záhon je vysazujeme, až mají 4–6 pravých listů.

Plod brokolice, tedy ztloustlé květní stonky, se pěstují podobně jako brokolice. Semínka vyséváme od dubna do května přímo na záhon do řádků vzdálených 40–50 cm. Rostlinky po vzejití protrháme na vzdálenost 30–40 cm. Plod brokolice je odolnější vůči chladu, proto ji můžeme sklízet až do pozdního podzimu.

Ať už se rozhodnete pro pěstování brokolice nebo plod brokolice, nezapomeňte na pravidelnou zálivku, okopávání a přihnojování. S trochou péče se budete moci těšit z bohaté úrody.

Výsadba sazenic brokolice

Sazenice brokolice sázíme na záhon, až když pomine nebezpečí mrazíků, obvykle od poloviny května. Brokolice má ráda slunné stanoviště s výživnou, propustnou půdou. Před výsadbou půdu zryjeme a zapracujeme do ní kompost. Sazenice sázíme o něco hlouběji, než rostly v květináči, zhruba do úrovně prvních pravých listů. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být 40-50 cm, mezi řádky 60-70 cm. Po výsadbě brokolici důkladně zalijeme. Během vegetace dbáme na pravidelnou zálivku, zejména v období sucha. Brokolice má ráda vlhkou půdu, ale nesnáší přemokření. Pro bohatou úrodu je vhodné brokolici přihnojovat, a to nejlépe organickými hnojivy, jako je kompost nebo rohovina.

Sklízíme centrální růžici (plod brokolice), když je pevná a zelená, ještě předtím, než se začnou otevírat poupata. Po sklizni centrální růžice brokolice obvykle nasadí boční výhony, na kterých vyrostou menší růžice. Ty sklízíme postupně, jakmile dorostou do velikosti cca 5-10 cm. Brokolici sklízíme nejlépe ráno, kdy je obsah vitamínů a minerálů nejvyšší.

Zálivka a hnojení brokolice

Brokolice má ráda vodu, ale pozor na přemokření, které může vést k hnilobě kořenů. Zalévejte ji pravidelně, nejlépe ráno, a udržujte půdu vlhkou, ne mokrou. Množství vody se liší podle počasí a typu půdy, ale obecně platí, že brokolice potřebuje více vody během horkých a suchých dnů. Hnojení je důležité pro zdravý růst a bohatou úrodu. Použijte hnojivo bohaté na dusík, který podporuje růst listů, a draslík, který je důležitý pro tvorbu květů, tedy i růžiček brokolice. Hnojte poprvé při sázení a poté každé 2-3 týdny. Pro plod brokolice platí stejná pravidla zálivky i hnojení jako pro klasickou brokolici. Dbejte na dostatečnou zálivku, zvláště v období tvorby malých růžiček, a pravidelně přihnojujte. Plod brokolice má tendenci k hořknutí, pokud nemá dostatek vody. Nezapomínejte, že i po sklizni hlavního výhonu brokolice, ať už klasické nebo plodové, rostlina stále roste a může produkovat další, menší růžičky. Pokračujte v zálivce a hnojení, abyste podpořili jejich růst a užili si bohatou úrodu až do podzimu.

Ochrana před škůdci

Brokolice, ať už se jedná o klasickou brokolici s velkou růžicí, nebo o plod brokolice s menšími růžičkami na delších stoncích, je lákavou pochoutkou i pro různé druhy hmyzu. Mezi nejčastější škůdce patří mšice, dřepčíci, molice a housenky. Mšice se projevují sáním na mladých výhoncích a listech, čímž způsobují deformace a zpomalení růstu. Dřepčíci zase vykusují drobné dírky do listů, čímž rostlinu oslabují. Molice škodí sáním rostlinných šťáv a vylučováním medovice, na které se daří houbovým chorobám. Housenky motýlů, jako je například bělásek zelný, ožírají listy a poškozují růžice.

Ochrana před škůdci by měla být komplexní a zahrnovat jak preventivní, tak i přímá opatření. Mezi preventivní opatření patří například střídání plodin, volba odolnějších odrůd, včasná výsadba a dostatečná zálivka. Důležitá je také pravidelná kontrola rostlin, abychom případné škůdce odhalili včas. Pokud se škůdci přeci jen objeví, můžeme je likvidovat mechanicky (sběr, omytí proudem vody), biologicky (pomocí slunéček, zlatooček, dravých roztočů) nebo chemicky (insekticidy). Při použití chemických přípravků je nutné dbát na dodržování návodu k použití a ochranných lhůt.

Sklizeň brokolice

Brokolice se obvykle sklízí 50 až 70 dní po výsadbě, v závislosti na odrůdě a podmínkách pěstování. Hlavní růžice brokolice, nazývaná také květák, by měla být sklizena dříve, než se začnou otevírat jednotlivé poupata. Ideální velikost pro sklizeň je 10 až 15 cm v průměru. Použijte ostrý nůž a odřízněte stonek šikmo asi 5 cm pod růžicí.

Po sklizni hlavní růžice brokolice se na bočních výhonech začnou tvořit menší růžičky, tzv. plody brokolice. Tyto plody jsou také jedlé a chutné. Sklízejte je, dokud jsou pevné a zelené, obvykle dosahují velikosti 4 až 8 cm. Pravidelná sklizeň plodů brokolice podpoří rostlinu k tvorbě dalších růžiček a prodlouží dobu sklizně.

Po sklizni uchovávejte brokolici v chladničce, nejlépe v perforovaném sáčku, aby mohla dýchat. Brokolici neskladujte s ovocem, které produkuje etylén, jako jsou jablka nebo banány, protože by to mohlo urychlit její žloutnutí. Čerstvě sklizená brokolice je nejchutnější, ale můžete ji také zmrazit pro pozdější použití. Před zmrazením brokolici blanšírujte, abyste zachovali její barvu, chuť a nutriční hodnotu.

Skladování brokolice

Brokolice je po sklizni stále živá a dýchá, proto je důležité ji správně skladovat, aby vydržela co nejdéle čerstvá. Než brokolici uložíte do lednice, nerozdělávejte růžičky a nestrhávejte košťál. Celá hlávka vydrží déle čerstvá. Brokolici skladujte v perforovaném sáčku v zásuvce na zeleninu v lednici. Takto vám vydrží čerstvá až 5 dní. Pro delší skladování je vhodné brokolici blanšírovat a zamrazit. Blanšírováním se zastaví enzymatické procesy, které způsobují ztrátu chuti a živin. Brokolici blanšírujte 3 minuty v horké vodě a poté ji ihned zchlaďte v ledové lázni. Po důkladném osušení ji rozdělte na růžičky a zamrazte v mikrotenovém sáčku nebo uzavíratelné nádobě. Zamražená brokolice vám vydrží až 12 měsíců. Pamatujte, že čím dříve brokolici po sklizni spotřebujete, tím více vitamínů a minerálů bude obsahovat.

Vlastnost Brokolice Květák
Barva Tmavě zelená Bílá až krémová
Chuť Jemně nasládlá, zemitá Jemná, máslová
Obsah vitamínu C na 100g 89 mg 58 mg

Brokolice, zelená královna talíře, v sobě skrývá sílu lesa a svěžest jarního deště.

Zdeněk Kropáček

Tipy pro pěstování brokolice

Brokolice miluje slunce, ale snese i polostín. Pro pěstování brokolice je ideální slunné stanoviště s alespoň 6 hodinami přímého slunečního světla denně. Ve stínu bude brokolice méně produktivní. Brokolice preferuje dobře propustnou, úrodnou půdu s pH mezi 6,0 a 7,0. Před výsadbou je vhodné půdu obohatit o kompost nebo jinou organickou hmotu. Brokolici vyséváme od března do dubna do skleníku nebo od dubna do května přímo na záhon. Semínka sejeme do hloubky 1-2 cm a udržujeme půdu vlhkou. Sazenice přesazujeme na záhon, až mají 4-6 pravých listů. Vzdálenost mezi rostlinami by měla být 40-50 cm. Brokolice potřebuje pravidelnou zálivku, zejména během horkých a suchých dnů. Půdu udržujte vlhkou, ale ne přemokřenou. Během vegetace je vhodné brokolici přihnojovat hnojivem s vyšším obsahem dusíku. Hlavní růžici brokolice sklízíme, když je pevná a zelená, ještě předtím, než se začnou otevírat poupata. Po sklizni hlavní růžice bude rostlina dále produkovat menší postranní růžice. Pravidelným sklízením podpoříte další růst a prodloužíte si sklizeň brokolice až do podzimu.

Publikováno: 18. 09. 2024

Kategorie: zahrada