Mák: Malé zrníčko, velké zázraky

Mák

Původ a historie máku

Mák setý, latinsky Papaver somniferum, je jednoletá rostlina z čeledi makovitých, známá svými krásnými květy a olejnatými semeny. Původ máku je zahalen tajemstvím, ale archeologické nálezy naznačují, že se pěstoval již v době neolitu, zhruba před 7000 lety. Nejstarší důkazy o pěstování máku pocházejí z oblasti Středomoří, konkrétně z území dnešní Itálie a Řecka. Odtud se mák postupně šířil do dalších částí Evropy a Asie. Ve starověkém Egyptě byl mák spojován s bohyní plodnosti Isis a jeho semena se používala k pečení chleba a placek. Řekové a Římané využívali mák nejen v kuchyni, ale také pro jeho léčivé účinky. Mák se v historii používal jako analgetikum, sedativum a hypnotikum. V 19. století došlo k izolaci morfinu z makového opia, což vedlo k rozvoji farmaceutického průmyslu a bohužel i k závislosti na opiátech.

Biologie a druhy máku

Mák vlčí, latinsky Papaver rhoeas, je jednoletá bylina z čeledi makovitých. Mák setý (Papaver somniferum), pěstovaný pro potravinářské účely, je jeho blízkým příbuzným. Vlčí mák dorůstá výšky 20–90 cm a má vzpřímenou, štětinatou lodyhu. Listy jsou střídavé, peřenosečné a zubaté. Květy jsou velké, červené, s černou skvrnou na bázi korunních lístků. Plodem je tobolka, obsahující drobná semena. Vlčí mák se vyskytuje na polích, úhorech, rumištích a podél cest. Preferuje slunná stanoviště a propustné půdy. V České republice je hojně rozšířený. Kromě vlčího máku se u nás vyskytuje i několik dalších druhů, například mák pochybný (Papaver dubium), mák bělohlavý (Papaver albiflorum) nebo mák východní (Papaver orientale). Tyto druhy se liší barvou květů, tvarem tobolek a dalšími znaky.

Pěstování máku

Mák setý (Papaver somniferum) je jednoletá rostlina z čeledi makovitých. Pěstování máku má v České republice dlouhou tradici a mák je neodmyslitelnou součástí české kuchyně. Pro pěstování máku je ideální slunné stanoviště s propustnou, hlinito-písčitou půdou. Semena se vysévají brzy na jaře, nejlépe do řádků vzdálených 25-30 cm. Mák je poměrně nenáročná rostlina, ale důležitá je pravidelná zálivka, zvláště v období sucha. Během vegetace je vhodné rostliny přihnojit dusíkatým hnojivem. Mák je náchylný k houbovým chorobám, proto je důležité dbát na prevenci, například střídání plodin a používání mořeného osiva. Sklizeň máku probíhá v srpnu až září, kdy makovice zhnědnou a v nich začnou chrastit semena. Zralé makovice se odříznou, nechají se doschnout a poté se z nich vyklepou semena. Ta se dále suší a čistí.

Výživové hodnoty máku

Mák, drobná semínka z makovice, je doslova nutriční bombou. Obsahuje vysoké množství vlákniny, která je důležitá pro správné trávení. Kromě toho je mák bohatý na vápník, jenž je nezbytný pro pevné kosti a zuby. Ve 100 gramech máku najdeme až 1400 mg vápníku, což je více než v jakémkoli jiném potravinářském produktu. Mák je také skvělým zdrojem hořčíku, který přispívá k normální činnosti svalů a nervové soustavy. Dále obsahuje draslík, železo, zinek a vitamíny skupiny B. Díky svému složení je mák vhodný pro všechny věkové kategorie. Je důležité si uvědomit, že mák obsahuje i stopové množství opiových alkaloidů, proto by se s ním mělo zacházet s rozumem.

Mák v kuchyni

Mák setý, známý pro své drobné modrošedé semínka, je v české kuchyni stálicí. Jeho jemně oříšková chuť se snoubí s celou řadou sladkých i slaných pokrmů. Nejčastěji se s mákem setkáváme v moučnících. Kdo by neznal tradiční makové buchty, koláče a záviny? Jemně mletý mák tvoří neodmyslitelnou součást ná餡ní, do kterého se pro zvýraznění chuti přidává i rum a citronová kůra. Mák ale nemusí být jen sladký. Skvěle se hodí i do slaných receptů. Můžeme ho přidat do těsta na slané pečivo, posypat jím bramborové knedlíky nebo ho použít jako ozdobu polévek a krémů. Ať už mák preferujete ve sladké nebo slané variantě, jeho výživové hodnoty jsou nesporné. Je bohatý na vápník, hořčík a vlákninu, a proto by neměl chybět v žádné vyvážené stravě.

Mák, ta skromná krása polí, ukrývá ve svých drobných semínkách sílu i něhu. Jeho květy, bílé či fialové, tančí ve větru a připomínají nám pomíjivost krásy, zatímco semínka, plná života, slibují nový začátek.

Božena Němcová

Zdravotní benefity máku

Mák setý, latinsky Papaver somniferum, je jednoletá rostlina z čeledi makovitých. Jeho drobná semínka, která se skrývají v makovici, jsou nejen oblíbenou pochutinou, ale i zdrojem mnoha prospěšných látek. Mák je bohatý na vápník, který je nezbytný pro zdravé kosti a zuby. Obsahuje ho dokonce více než sýry. Dále v něm najdeme hořčík, důležitý pro správnou funkci svalů a nervů, a draslík, který reguluje krevní tlak. Mák je také významným zdrojem železa, jehož nedostatek může vést k únavě a anémii. Kromě minerálů obsahuje mák i vitamíny skupiny B a vlákninu, která podporuje trávení. Pravidelná konzumace máku tak může přispět k celkovému zdraví a vitalitě. Je však důležité dbát na jeho kvalitu a skladovat ho na suchém a temném místě.

Vlastnost Mák (rostlina) Slunečnice (rostlina)
Výška Až 1,5 metru Až 3 metry
Barva květu Bílá, růžová, červená, fialová Žlutá
Použití semen Potravinářství, pečení Potravinářství, olej

Mýty a fakta o máku

Mák setý, často vnímaný jako symbol hojnosti a tradice, je opředen mnoha mýty. Jedním z nejrozšířenějších je přesvědčení, že konzumace máku způsobuje ospalost. Pravdou je, že maková semínka obsahují morfinanové alkaloidy, ale v tak malém množství, že běžná konzumace nemá žádný vliv na bdělost. Ospalost po jídle bohatém na mák je spíše způsobena těžkostí pokrmu než samotným mákem. Dalším mýtem je tvrzení, že mák obsahuje gluten. Ve skutečnosti je mák přirozeně bezlepkový a je vhodný pro osoby s celiakií. Záměna může nastat u makových nápljí, které často obsahují pšeničnou mouku. Je důležité pečlivě číst etikety a vybírat si produkty s označením "bez lepku". Mák je nutričně bohatá potravina, která obsahuje vápník, železo a vlákninu. Jeho konzumace v přiměřeném množství je zdraví prospěšná.

Zajímavosti o máku

Mák setý, latinsky Papaver somniferum, je jednoletá rostlina z čeledi makovitých. Pochází zřejmě z oblasti Středomoří a Blízkého východu. Mák je známý svými krásnými květy, ale také svými semeny, která se používají v potravinářství a pro výrobu oleje. Mák je bohatým zdrojem vápníku, manganu a hořčíku. Obsahuje také bílkoviny, vlákninu a antioxidanty. V tradiční medicíně se mák používal jako analgetikum, hypnotikum a prostředek proti kašli. V současnosti se extrakt z makovic používá k výrobě morfinu a kodeinu, což jsou silné léky proti bolesti. Pěstování máku má v České republice dlouhou tradici. Česká republika patří k největším producentům máku na světě. Mák se používá do buchet, koláčů, závinů a dalších sladkých i slaných pokrmů. Mák je krásná a užitečná rostlina, která má v naší kultuře své pevné místo.

Publikováno: 02. 02. 2025

Kategorie: rostliny