Pelyněk pravý: Nepřítel plevele a pomocník v kuchyni

Pelyněk Pravý

Popis a vzhled pelyňku pravého

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), dorůstající výšky 50–150 cm. Lodyha je přímá, bohatě větvená a porostlá stříbřitými chloupky, které dodávají rostlině charakteristický vzhled. Listy jsou střídavé, řapíkaté a 2–3krát peřeně dělené. Mají šedozelenou barvu a jsou pokryty jemnými chloupky. Květenstvím je lata složená z drobných, kulovitých úborů žluté barvy. Květy se objevují od července do září a mají silně aromatickou vůni. Plodem je drobná nažka. Pelyněk pravý preferuje slunná stanoviště s propustnou, hlinitopísčitou půdou. Vyskytuje se na rumištích, mezích, pastvinách a podél cest.

Původ a rozšíření

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je vytrvalá bylina z čeledi hvězdnicovitých (Asteraceae), která je původem z mírného pásma Evropy, Asie a severní Afriky. V současnosti je rozšířen prakticky po celém světě, a to i v oblastech s chladnějším klimatem, jako je Severní Amerika a Nový Zéland, kam byl zavlečen. Pelyněk pravý preferuje slunná stanoviště s dobře propustnou půdou a často roste na narušených místech, jako jsou okraje cest, rumiště a pastviny. Vzhledem ke své nenáročnosti a schopnosti adaptovat se na různé podmínky se pelyněk pravý snadno šíří a na některých místech se může stát invazním druhem. Jeho výskyt je proto v některých oblastech regulován.

Pěstování a sběr

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) se pěstuje ze semen nebo dělením trsů. Semena se vysévají na jaře do skleníku nebo přímo na záhon. Důležité je zajistit jim dostatek světla a tepla. Rostliny preferují slunné stanoviště s dobře propustnou, hlinitopísčitou půdou. Během vegetace je vhodné pelyněk pravidelně zalévat a odplevelovat. Pro udržení kompaktního tvaru a podpory větvení je možné rostliny zaštipovat.

Vlastnost Pelyněk pravý Pelyněk černobýl
Latinský název Artemisia absinthium Artemisia vulgaris
Vůně Silně aromatická, hořká Aromatická, méně intenzivní
Použití Léčivá rostlina, výroba absintu Léčivá rostlina, koření

Sběr probíhá od června do září, a to nejlépe za suchého počasí a dopoledne, kdy je obsah silic v rostlině nejvyšší. Sklízí se vrchní třetina natě, ze které se vážou svazky a suší se zavěšené na stinném a vzdušném místě. Správně usušený pelyněk si zachovává stříbrošedou barvu a má charakteristickou hořkou vůni. Uchovává se v uzavřených nádobách na temném a suchém místě.

Obsahové látky a jejich účinky

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je známý pro své výrazné aroma a hořkou chuť, které mu propůjčuje komplexní směs obsahových látek. Mezi nejdůležitější patří silice s dominantní složkou thujonem, dále kandidované laktony, flavonoidy a lignany. Thujon je zodpovědný za charakteristickou vůni a chuť pelyňku, ale ve vyšších dávkách může mít i toxické účinky na nervový systém. Hořčiny, jako je absinthin a anabsinthin, stimulují chuť k jídlu a podporují trávení. Pelyněk pravý se tradičně používá v lidovém léčitelství pro své protizánětlivé, antibakteriální a protiparazitární účinky. Moderní vědecké studie některé z těchto účinků potvrzují, ale je zapotřebí dalšího výzkumu.

Tradiční použití v léčitelství

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je známý svou hořkou chutí a silným aroma. Po staletí se používá v tradiční medicíně pro své terapeutické účinky. Pelyněk pravý obsahuje thujon, chamazulen a další biologicky aktivní látky, které mu dodávají léčivé vlastnosti. V minulosti se pelyněk používal k léčbě trávicích potíží, jako jsou nadýmání, nechutenství a střevní paraziti. Hořčiny obsažené v pelyňku stimulují produkci žaludečních šťáv a podporují tak trávení. Pelyněk má také protizánětlivé a antimikrobiální účinky. Zevně se používal k ošetření ran a kožních infekcí. Vzhledem k toxicitě thujonu by se pelyněk neměl užívat dlouhodobě a ve vysokých dávkách. Před užíváním pelyňku je vhodné se poradit s lékařem.

Pelyněk pravý, bylina hořká a aromatická, nachází uplatnění nejen v lidovém léčitelství pro své údajné léčivé účinky, ale i v kuchyni jako koření do masa a likérů.

Anežka Malá

Využití v kuchyni

Pelyněk pravý (Artemisia absinthium) je známý pro svou hořkou chuť a silné aroma. V kuchyni se používá spíše střídmě, a to především k dochucení tučných jídel. Jeho výrazná chuť a trávicí účinky pomáhají při zpracování těžších pokrmů, jako jsou vepřové pečeně, kachna nebo husa. Pelyněk pravý se hodí i k dochucení omáček, polévek a marinád. V malém množství se přidává také do některých dezertů, například do perníků nebo likérů. Při použití pelyňku pravého v kuchyni je důležité dbát na dávkování. Jeho silná chuť může snadno dominovat nad ostatními ingrediencemi. Začněte s malým množstvím a postupně přidávejte, dokud nedosáhnete požadované chuti. Pelyněk pravý není vhodný pro těhotné a kojící ženy a pro osoby s onemocněním jater a ledvin.

Zajímavosti a mýty o pelyňku

Pelyněk pravý, latinsky Artemisia absinthium, je opředen mnoha zajímavostmi a mýty. Tato bylina s charakteristickou stříbřitou barvou a nahořklou chutí je známa již od starověku. Egypťané ji používali k rituálním účelům a Hippokrates ji doporučoval na zažívací potíže. Ve středověku se pelyněk stal součástí legendárního absintu, nápoje opředeného tajemstvím a spojovaného s uměleckou inspirací. Traduje se, že absint konzumovali slavní umělci jako Vincent van Gogh, Oscar Wilde nebo Ernest Hemingway. Pelyněk pravý obsahuje látku thujon, která ve vysokých dávkách může být toxická. Proto je důležité dbát na opatrnost při jeho užívání a nepřekračovat doporučené dávkování. V lidovém léčitelství se pelyněk používá k přípravě čajů a odvarů, které podporují trávení a chuť k jídlu. Dále se mu přisuzují i další blahodárné účinky, například na podporu imunity a zmírnění menstruačních bolestí. Vzhledem k obsahu thujonu se však nedoporučuje těhotným a kojícím ženám.

Publikováno: 07. 10. 2024

Kategorie: rostliny